Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 Kapostüskevár bemutatása:


A kapostüskevári vasúti megállóhely Kaposvár város nyugati felében az 1896 óta létező 36-os számú Kaposvár-Fonyód vasútvonalon található. A megállóhely első neve Kaposvár-Tüskevár (Vásártér mh.) volt, később pedig a közelben lévő textilipari vállalatra való tekintettel a Kaposvár-Textilművek nevet vette fel.
A megállóhely jelenlegi nevét 2001-ben kapta a városrészben lakók kérésére. A lakosok eredetileg a Kaposvár-Tüskevár nevet szerették volna. A Kapostüskevár név egy kompromisszumos megoldás eredménye lett, mert a Budapest-Veszprém-Szombathely vasútvonalon is található egy Tüskevár nevű állomás.
A megállóhely jelenlegi földszintes épülete 1983-ban épült. Térsége tipikus külvárosi terület, a környékén kertes családi házak, emeletes házakból álló lakótelepek és ipartelepek találhatók. A megállóhely szomszédságában helyezkedik el az egykori SÁÉV (Somogy Megyei Állami Építőipari Vállalat) telep és a volt Textilművek, ez utóbbi egykoron névadója is volt a megállóhelynek. Több általános iskola is található a megállóhely környékén.
A helybeliek Balatonra történő utazásakor szívesen használják a megállóhelyet, ezen kívül a munkába járók, és a diákok is igénybe veszik a vasút adta lehetőséget. A megállóhely mellett egy harmadrendű út is található, amely Kaposvárt Fonyóddal és Balatonboglárral köti össze.

Kép

Kép