Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 A baráti kör kezdetben két fővel indult 1995. február 21-én. 1997. november 12-én átszerveződött és 10 alapító taggal egyesületté alakult. Ugyanebben az évben az egyesület tiszteletből felvette a Kandó Kálmán nevet. 1999. április 30-án újabb átalakulás történt, mert a Kandó Egyesület megszűnt, ennek utódja a jelenlegi Verebél
ÿ László Vasúttörténeti Egyesület lett.

A társaság céljai között szerepel a szervezet által Kapostüskeváron létrehozott vasúti gyűjtemény bővítése, az állandó kiállítóhely működtetése a kapostüskevári vasúti megállóhely további parkosítása, szebbé tétele, szabadidő -és kisvasúti park létrehozása, az ország és a megye vasúttörténetének megismerése, megismertetése, a vasútnak, mint lehetséges közlekedési eszköznek a népszerűsítése, a környezetvédelem fontosságának hangsúlyozása, a korszerű gyors megbízható vasúti közlekedés megvalósulásának elvi támogatása, a vasútmodellezés népszerűsítése. A civil szervezet Magyarországon ma is az egyetlen egy hivatalosan bejegyzett vasúttörténeti egyesület.

Az egyesület feladatai között szerepel a Somogy megyei meglévő és a már megszűnt vasútvonalak feltérképezése, valamint az ezzel kapcsolatos megmaradt anyagok összegyűjtése, bemutatása.

A társaság eddig a vasút népszerűsítésének keretein belül több kiállítást is tartott Somogy megyében és a megyénken kívül is.

A civilek együttműködnek a Városi Balesetmegelőzési Bizottsággal, valamint tagjai -illetve pártoló tagjai a kaposvári Civil Háznak, a Vasutas Települések Szövetségének és a Vasúti Polgárőr Egyesületnek is.

Az Egyesület főbb tevékenységei:
A MÁV-nál üzemelő gőz-, dízel-, villamos mozdonyok, motorvonatok, valamint az egyéb más vasúti járművek bemutatása.

Vasúttörténeti előadások, modell-, makett- és vasúttörténeti kiállítások szervezése, lebonyolítása.

Vasúti régiségek, relikviák gyűjtése, rendszerezése, vasúttörténeti kirándulások szervezése.

Kapcsolatok felvétele a hasonló tevékenységet folytató szervezetekkel, egyesületekkel, baráti körökkel és klubokkal.

Amennyiben sikerült felkelteni érdeklődésüket, úgy kérjük tekintse meg az egyesület hivatalos internetes oldalát, melynek  címét a Linkek menüben megtalálja.

Az egyesület elérhetőségein pedig további tájékoztatást kaphat a megállóhelyről és az egyesület munkájáról is.

Az egyesület elérhetőségei:

Levelezési cím:
Kemenczei Róbert - Verebél
ÿ László Vasúttörténeti Egyesület,
H-7400 Kaposvár, Kinizsi Lakótelep 42.

E-mail: verebelylaszlovte@vipmail.hu ,vlvte@freemail.hu

Telefonszámok:
Kemenczei Róbert elnök: 30-244-8188
Brolly Péter titkár: 20-447-7011
Erdős Kornél elnökhelyettes: 70-527-5410

 

Kép

Az Egyesület  tagsága a Mesztegnyői kisvasút napján